Activitate

        În adăpostul Smeura, în care începusem deja să facem primele transformări, am început să primim toţi câinii colectaţi din municipiul Piteşti de către salariaţii Administraţiei Domeniului Public astfel că, timp de trei ani, până în februarie 2004, statistica realizată a evidenţiat faptul că prin Adăpostul de Câini Smeura au trecut aproximativ 13500 de câini - toţi colectaţi din Piteşti. Pentru că legea nu permitea şi pentru că oricum nici noi, ca asociaţie de protecţie a animalelor, nu am fi conceput la momentul respectiv că nu are aceeaşi semnificaţie cu, niciunul dintre aceşti câini nu s-a întors în stradă. Imaginile din România ale câinilor hăituiţi şi torturaţi au colindat Europa, iar cei din afara graniţelor ne-au întins mâinile astfel că cca 5 000 de câini au plecat în familii adoptive în Germania. Alţii au fost adoptaţi intern, alţii au decedat, ceilalţi se află încă în adăpost. Adăpostul se afla atunci şi se află şi acum la capacitatea maximă, de 3 000 de câini.

        În această perioadă străzile oraşului s-au mai eliberat dar curand aceleaşi străzi au fost din nou pline. Iar noi ne luptăm în fiecare zi cu primirile masive de câini şi găsirea în acelaşi timp de locuri pentru adopţii ca să putem face loc altora. O activitate care se desfăşura continuu, la fel, fără sfârşit. Un oraş cu o populaţie de 200 000 locuitori nu poate avea o populaţie canină mai mare de 4-5000. Dovada clară că soluţia adoptată era ineficientă, dovada că eliberarea teritorului conducea la apariţia altora noi. A fost pentru prima dată când am realizat că omorarea sau încarcerarea nu va conduce niciodată la vreun rezultat. Locurile libere create erau ocupate de alţii veniţi sau aduşi din împrejurimi. Şi atunci am închis porţile adăpostului. Am cerut sprijinul altor organizaţii internaţionale, care au trecut prin aceeaşi experienţă şi care ne puteau oferi soluţii reale în acest sens.

"Prin ucidere sau prin încarcerare nu se va ajunge niciodată la rădăcina problemei. Învăţaţi să vedeţi realitatea. Castraţi!"
  "A omorî e ca şi cum aduni apa dintr-o casă în care s-a spart ţeava, dar n-o repari. A castra e ca şi cum mai întâi repari ţeava şi apoi dai drumul la apă"

        Am propus municipalităţii tipul de contract "Sterilizează şi Returnează", derulat bineînţeles, de asemenea, pe costurile noastre. Nu s-a acceptat. Închiderea porţilor adapostului nostru a determinat primăria să gândească crearea unui centru în care câinii colectaţi să fie eutanasiaţi. Construirea unui astfel de centru, de numai 100 de locuri, este de cca 150-200 000 Euro, iar cheltuielile pentru întreţinerea şi eutanasia câinilor conform legislaţiei în vigoare sunt de peste 2 500 Euro per zi.
În plus eutanasia sau adăpostirea, chiar dacă în fapt nu au aceeaşi semnificaţie, conduc la acelaşi rezultat, eliberarea teritoriului şi repopularea lui. Un ciclu nesfârşit de costuri exorbitante pentru posibilităţile financiare ale oricărei primării, bani irosiţi inutil din banul public.

        După câteva întâlniri şi dezbateri cu autoritatile municipiului Piteşti în şedinţa Consiliului Local din ianuarie 2004 proiectul " Sterilizare şi Returnare" a fost aprobat şi semnat. După sterilizare, vaccinare şi identificare câinii sunt întorşi la locul de provenienţă. În adăpost rămân pentru totdeauna sau până la o eventuală adopţie privată toţi puii sub 6 luni şi câinii care nu sunt acceptaţi în teritoriu. Câinele în suferinţă, fără şanse de supravieţuire, câinele cu o boală transmisibilă ce pune în pericol viaţa celorlalte animale cu care coabitează, câinele cu agresivitate crescută al cărui temperament nu poate fi corectat şi nici controlat este eutanasiat. Totul este să ştii dacă şi când trebuie.

        Proiectul pe care l-am propus soluţionează toate aspectele într-un mod pozitiv: rezolvarea reală a problemei, finanţare externă , este în asentimentul celor ce respectă viaţa şi nu în ultimul rând este în acord cu standardele lumii civilizate în ceea ce priveşte atitudinea fiinţei umane faţă de creaţia Divinităţii. A castra este mult mai puţin costisitor decât a omorî. Iar activitatea noastră se desfăşoară pe ban privat şi NU pe banul public.
Prin acest contract , Primăria Piteşti se obligă să ne acorde exclusivitate pentru prinderea, administrarea drepturilor câinilor fără stăpân şi eutanasiere timp de 10 ani de la data semnării acestuia. Se obligă ca pe durata derulării contractului să nu iniţieze acţiuni de ucidere, maltratare sau îndepărtare a câinilor.

        Astfel, din 2004, pe langă gestionarea adăpostului, Asociaţia Ute Langenkamp Iubiţi Maidanezii desfăşoară o nouă activitate, în afara adăpostului, dar prin intermediul lui.
Colectarea câinilor se face de către o echipă formată din prinzători, şofer, manager de proiect, medic veterinar. Maşina este dotată cu crose, cuşti de prindere, suflătoare cu tranchilizant, lese, zgărzi, cuşti pentru transport. Câinii aduşi în adăpost sunt amplasaţi în cuşti individuale şi supuşi imediat controlului medical. Sunt deparazitaţi intern şi extern iar a doua zi sunt sterilizaţi. Personalul veterinar efectuează lunar cca 300-500 de operaţii de sterilizare. Toţi câinii care au fost sterilizaţi sunt identificaţi (prin tatuare şi crotaliere). Pe lângă acestea: tratamente, osteosinteze (pentru că, din nefericire, strada nu oferă numai libertate ci şi riscul de accidente) şi diverse alte operaţii chirugicale.
Deşi ne-am asumat numai responsabilitatea vaccinarii antirabice, am decis să efectuam o vaccinare totală: Distemper, Hepatita Rübarth, Parvovirus, Leptospira canicola şi icterohemoragic, Parainfluenta.

        Reîntoarcerea câinilor în teritoriu se realizează numai după ce se efectuează toate operaţiile menţionate, numai după o recuperare totală şi numai în perfectă stare de sănătate. În numai 35 luni de zile, din februarie 2004 până în decembrie 2006, au fost colectaţi din Piteşti 14183 câini (9516 adulţi şi 4667 pui). Cca 1100 de câini au fost adoptaţi intern, iar 3235 caini în Germania, Austria. Au fost returnaţi în locurile de provenienţă cca 3500 adulţi. Putem admite că 95% din câinii de pe străzile Piteştiului sunt sterilizaţi, vaccinaţi, trataţi. Lăsăm în permanenţă această marjă de 5% în care includem câinii (adulţi, pui, mame cu pui) infiltraţi şi în special abandonaţi, în ultimul timp constant, în oraşul nostru.

        În urma unei donaţii făcuta de o doamnă din Germania avem la dispoziţie o clinică mobilă care permite deplasarea rapidă la faţa locului a unei echipe formate din şofer, prinzător şi medic pentru o intervenţie cât mai eficientă. Tot cu ajutorul acestei clinici putem organiza acţiuni în satele din apropiere pentru castrarea câinilor.
Sugestie: Activitatea din punctul nostru de vedere este ok şi mai poate fi imbunătăţită cu nişte date statistice dacă le aveţi, cu o detaliere a trimiterii câinilor pentru adopţie în Germania; acţiunea de curăţare a Piteştilui în urma scandalului cu copilul din Bucureşti omorât, care a avut ca consecinţă înlătuararea câinilor de pe străzile oraşului; ce se face acum la adăpost, etc.... Putem spune că adăpostul a preluat câinii fără să se decurgă la eutanasierea lor cum au hotărât cei de la primărie.