Guinness World Records

Prezentul adăpost a fost, inițial, până în anul 2000, o fermă de vulpi, apoi locul unde câinii comunitari erau aduși în vederea exterminării lor. În mai 2001, președintele asociației, d-na Ute Langenkamp, a transformat acest loc într-un așezământ în care cîinilor li s-a dat dreptul la viață. Pregătită să adăpostească toți câinii de pe străzile Piteștiului d-na Langenkamp a făcut ca Smeura să capete o înfățișare nouă ca destinație și aspect.

A construit padocuri, cuști, a făcut rețea de alimentare cu apă, canalizare, a instalat centrale, a reparat clădirile, a curățat, faianțat, zugrăvit etc. Aici păstorește de ani buni un mic colț de paradis pentru câini... Smeura: locul unde prietenii cei mai buni ai omului au șansa de a se bucura de darul suprem dăruit planetei noastre: viața.

Grație acestei femei minunate lagărul morții a devenit adăpostul salvării, iar Adăpostul de Câini Smeura, găzduind cca 6000 de câini, a devenit cel mai mare adăpost din lume, fapt recunoscut oficial, în ianuarie 2005, de Guinness World Record.